Luomenpoisto
Luomenpoisto on yleinen toimenpide, joka suoritetaan poistamaan iholta luomet, jotka voivat olla esteettisesti häiritseviä, aiheuttaa epämukavuutta tai joilla on suurentunut riski muuttua pahanlaatuisiksi. Toimenpide on nopea, usein kivuton ja voidaan suorittaa paikallispuudutuksessa. Se tarjoaa sekä mielenrauhaa että parantaa ihon ulkonäköä.
Luomia on monenlaisia
Ihmisellä on ihossaan keskimäärin 300 luomea, joillakin on paljon, toisilla vähemmän. Luomia syntyy lisää elämän myötä, esim. raskauden aikana ja UV-valon aiheuttamana. Valtaosa luomista on hyvänlaatuisia, eikä niistä tarvitse olla huolissaan. Niitäkin voidaan poistaa, jos ne ärtyvät, rikkoutuvat pukeutuessa, kipeytyvät tai ovat muuten epämiellyttävän näköisiä.
Tasaisen ruskeat, tarkkarajaiset, usein karvaakin kasvavat luomet ovat hyvänlaatuisia. Ne voivat olla ihon tasossa tai koholla. Luomi koostuu neevus-soluista ja melanosyyttisoluista. Luomen ruskea väri johtuu ihon melanosyyttisolujen tuottamasta pigmentistä. Värisävyyn vaikuttaa pigmentin määrä ja luomen syvyys ihossa. Toisinaan luomen ympärille syntyy valkea kehä (ns. halo-luomi). Tällöin elimistön puolustussolut pyrkivät rajoittamaan luomen kasvua. Ilmiö on vaaraton ja yleensä valkoinen kehä häviää itsekseen parin vuoden kuluessa.
Usein kysytään, saako luomen ihokarvoja poistaa. Kyllä vain. Ihokarvojen nyppiminen ei haittaa niiden elämää.
Milloin lääkäriin?
Aurinkoisen kesän jälkeen on on hyvä tarkastaa kaikki luomet. Jos luomi on kasvanut, muuttunut kirjavaksi tai epätarkkarajaiseksi, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla.
Melanooma syntyy usein olemassa olevaan luomeen, mutta on mahdollista, että se alkaa myös terveestä ihosta. Tummankirjavat, epätarkkarajaiset ja oireilevat luomet ja ihomuutokset on syytä poistaa näytteeksi. Alkuvaiheessa kyseessä voi olla ärjyluomi (dysplastinen luomi), jossa solut ovat jo muuntuneet, mutta kyse ei ole vielä melanoomasta. Hoidoksi riittää pelkkä luomen poisto.
Toisinaan iholla voi olla alkuun viattoman näköinen, jopa ihon värinen kasvain, joka haavautuu, rupeutuu, eikä parane. Se vuotaa helposti myös verta. Kyseessä voi olla tällöin ihon tyvisolusyöpä (basalioma). Basalioma ei leviä, eikä tee etäpesäkkeitä, mutta se kasvaa paikallisesti. Basalioman hoidoksi riittää ihomuutoksen poisto reilulla terveen ihon reunalla. Tällaisetkin muutokset kannattaa poistaa jo alkuvaiheessa, niin päästään pienemmällä leikkausarvella.
Melanooma ja muut ihosyövät tulevat tavallisimmin auringon altistusalueille, etenkin kasvoihin. On tärkeätä suoja ihoa, ettei aurinko aiheuta iholle palovammaa. Auringon ultraviolettivalo ja ilmakehämme otsonikerroksen määrä vaikuttavat niiden syntymiseen. Myös ihon ikääntyessä sen vastustuskyky heikkenee, ja erilaiset ihomuutokset lisääntyvät.
Joustavat rahoitusvaihtoehdot
Voit maksaa toimenpiteesi laskulla tai sinulle sopivissa erissä. Tutustu kumppaniemme rahoitusvaihtoehtoihin ja laske itsellesi sopiva kk-erä.
Ota yhteyttä
Kiinnostuitko palveluistamme?
Helena Aesthetics on Clinic Helenan plastiikkakirurgian yksikkö Tampereella. Asiantunteva henkilökuntamme vastaa mielellään kysymyksiisi ennen vastaanotolle tuloa.